Boğulma Vakalarına Dikkat!!! - Halil Angün

Boğulma Vakalarına Dikkat!!!


Malum, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Siirt merkez ve ilçelerde bulunan baraj, akarsu, dere, çay veya sulak alanlarda Botan, Başur ve Kezer çayları ve Siirt’in etrafını çevreleyen baraj kenarları vatandaşlar ya piknik ya da balık tutmak için özellikle tercih ediyorlar.

Yaz aylarının yaklaşması ve hava sıcaklıklarının yükselmesi ile birlikte bölgenin değişmez kaderi olan boğulma olaylarının yaşanmaması için ciddi anlamda tedbirler almak gerekir.

Ne yazık ki her yıl serinlemek için suya giren vatandaşlardan zaman zaman yaşanan boğulma vakaları nedeniyle kötü haberler geliyor. Böyle olumsuz ve kötü haberler almamak için dikkatli olmak için özellikle gençleri uyarmak istiyorum.
Dünyada her yıl 400 bin kişinin boğularak hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz?

Dünya Sağlık Örgütü çareyi açıklıyor ancak alınan önemler yetersiz kalıyor. Peki, insanlık bu meseleyi niye çözemiyor; zira istatistikler, dünyada saatte 40 kişinin boğularak can verdiğini ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Boğulma Raporu’na göre her yıl 372 binden fazla kişi boğularak ölüyor.

Ayrıca rapora göre boğularak ölenlerin oranı, sıtmadan ölenlerin yarısından fazla, gıda kaynaklı ölümlerinse neredeyse 2 katı! Dünyada en çok 1-4 yaş ve sonrasında 5-9 yaş arası çocuklar boğularak ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü, boğularak hayatını kaybediyor.

Küçük çocukların derin olmayan bir suda bile boğulma riski yüksek, bilinçsizlikten dolayı.
TÜİK’in raporuna göre Türkiye’de her yıl ortalama 643 kişi boğularak can veriyor. En çok boğulma vakaları yaşanan bölgelerde çeşitli kampanyalar yürütülüyor ancak sorun kökünden çözülmüş değil.

“Burada yüzmek tehlikelidir” tabelaları asmak yeterli değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün boğulma vakalarının önüne geçmek amacıyla riskli alanlara çit dikilmesi, okul öncesi çocuklara yüzme eğitimi verilmesi ve okul çağındaki çocuklara acil yardım öğretilmesi önerileri başı çekiyor.

Yaz aylarında artan boğulma vakalarında can kaybının önüne geçmek için yapılan ilk müdahalenin hayat kurtarır.
Boğulma sırasında; nefes almada güçlük çekme, gürültülü, hızlı ve derin solunum, yüzde ve deride morarma, bayılma gibi durumlar görülmektedir. İlk yardım kurallarının iyi bilinmesi, suda boğulma tehlikesi geçiren kişilerin yaşama dönmesini sağlayabilmektedir.

Yüzme dahi bilseniz ilk etapta suda boğulmakta olan kişiye; can yeleği, can simidi, ip gibi cisimler atmak gerekmektedir. Ayrıca boğulan kişiyi kurtarmak için, iyi bir yüzücü olmak gerekir. Çünkü boğulmakta olan kişi panik halinde olacağından, sizin de boğulmanıza sebep olabilir.

Suda boğulan kişi karaya çıkarıldıktan sonra en önemli ve ilk yapılacak iş, 112 acil yardım çağrısında bulunmaktır. Diğer kurtarıcı müdahaleler, çağrıdan sonra yapılmalıdır. Müdahale sırasında olay yerinde profesyonel ekiplerin olmaları hayati önem arz etmektedir.

Lütfen bizlere daha fazla acı yaşattırmayın…

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
30Tem
19Haz

İdealist bir Kaymakam…

09Haz

Boğulma Vakalarına Dikkat!!!

06Haz

Siirt Kurtalan Çekişmesi…