Çocukların Cinsel İstismarı! - Av. Bayram Sizer

Çocukların Cinsel İstismarı!


Merhaba sevgili okurlar,

Artı Siirt gazetesinin, bana ayrılan bu haftaki köşe yazısında Çocukların Cinsel İstismarı Suçunu ele alacağım. 

ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI

TCK’nin 103. Maddesinde çocukların cinsel istismarı fiilleri suç olarak tanımlanmıştır. Yapılan söz konusu eylem erişkin kişilere karşı ise cinsel saldırı; yapılan eylem çocuklara karşı gerçekleştirilir ise cinsel istismar suçu oluşur. Cinsel istismarda suçun konusu; küçüğün vücudu ve cinsel bütünlüğüdür. Erişkin ( 18 yaşını tamamlamış) kişilere karşı gerçekleştirilen cinsel davranışlar açısından rızanın varlığı, ceza sorumluluğunu ortadan kaldırmaktadır. Ancak 15 yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen cinsel davranışlar açısından, rızanın varlığı ceza sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.

 Çocuk Kavramı Üç Ayrı Şekilde İncelenebilir:

1- 15 yaşını tamamlamış olmakla birlikte 18 yaşından gün almamış, kendisine yönelen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş çocukların cinsel istismarı,

2-15 yaşını tamamlamamış çocukların cinsel istismarı,

3-15 yaşını tamamlamış olmakla birlikte 18 yaşından gün almamış çocukların, sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak cinsel istismarı.

103. Maddeye göre 0-15 yaş aralığındaki çocuklara karşı gerçekleştirilen cinsel içerikli bütün davranışlar cinsel istismar olarak değerlendirilmektedir. Yani bir çocuk 15 yaşını tamamlamadıysa o çocuğun ne rızası vardır, ne iradesi vardır, ne de başka bir şekilde fiil üzerinde irade açıklamaya etkisi bulunmaktadır. 15 yaşından küçükse tüm fiiller cinsel istismardır. Kanun koyucu burada 15 yaşını tamamlamamış çocuğun cinsel dokunulmazlığına ilişkin bir tasarrufta bulunabilmesini kabul etmemiştir.

FAİL

Bu suçun faili herkes olabilir. Yaşla ilgili herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. 80 yaşındaki kişide 17 yaşındaki kişide bu suçun faili olabilir. Bu suç için farklı cinslerde olmak zorunda değildir. Erkek erkeğe karşı ya da bayan başka bir bayana karşı bu suçu işleyebilir. Örneğin; 40 yaşındaki bir erkek 10 yaşındaki bir erkeğe veya 13 yaşındaki bir kıza yönelik cinsel eylemleri bu suçu teşkil edebilir.

MAĞDUR

Bu suçun oluşabilmesi için mağdurun belirli bir yaşın altında olması gerekmektedir.  Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye göre on sekiz yasına kadar her insan çocuk sayılır. Bu nedenle ancak 18 yaşını doldurmamış kişiler bu suçun mağduru olabilir.

CİNSEL İSTİSMAR SUÇUNUN CEZASI

(1) Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Mağdurun on iki yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismar durumunda on yıldan, sarkıntılık durumunda beş yıldan az olamaz. Sarkıntılık düzeyinde kalmış suçun failinin çocuk olması halinde soruşturma ve kovuşturma yapılması mağdurun, velisinin veya vasisinin şikâyetine bağlıdır. Cinsel istismar deyiminden;

a) On beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış,

b) Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar, anlaşılır.

(2) Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on altı yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Mağdurun on iki yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza on sekiz yıldan az olamaz.

(3) Suçun;

a) Birden fazla kişi tarafından birlikte,

b) İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,

c) Üçüncü derece dâhil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş veya evlat edinen tarafından,

d) Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,

e) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(4) Cinsel istismarın, birinci fıkranın (a) bendindeki çocuklara karşı cebir veya tehditle ya da (b) bendindeki çocuklara karşı silah kullanmak suretiyle gerçekleştirilmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(5) Cinsel istismar için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

(6) Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

Av. Bayram SİZER

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
03Oca
22Kas

Çocukların Cinsel İstismarı!

18Ekm

Nafaka Artırımı Davası

11Ekm

Trafik Cezaları Ve İptali

01Ekm