WhatsApp kullanıcıları dikkat: Bu yaygın hatalara düşmeyin!

WhatsApp, günümüzde en yaygın kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarının başında geliyor. Meta (eski adıyla Facebook) çatısı altında hizmet veren platform, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygın bir biçimde kullanılmakta. Yediden yetmişe hemen herkesin günde en az bir defa girdiği uygulama temel fonksiyonu olan mesaj hizmetinin yanı sıra sesli ve görüntülü arama gibi daha pek çok özelliği bir araya getiriyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya çapında aylık 2 milyardan fazla kullanıcıya hitap eden WhatsApp, elbette dolandırıcılar ve hackerların da kurbanlarını kandırmak için sık sık başvurduğu bir mecra haline geldi. Bunun için sürekli yeni yollar arayan tehlikeli bilgisayar korsanları, genellikle basit zafiyetler üzerinden ilerleyerek karşı tarafın verilerini ele geçirmeyi başarıyor. Fakat bilinçli bir kullanıcı olarak bazı hususlara dikkat edip, hesabınızı güvende tutmanız da tabii ki mümkün. Bu içeriğimizde, WhatsApp’ta siber güvenlik konusunda dikkat etmeniz gereken maddeleri sizler için sıraladık.

Önünüze düşen tüm bağlantıları açmayın

Veri sızıntısı konusunda zarar gören WhatsApp kullanıcılarının pek çoğu, bu yaygın hatayı yapıyor. Örnek vermek gerekirse, tanıdığınız ve gerçekten güvendiğiniz bir kişi, size WhatsApp’tan bir kampanya linki gönderdi. Mesajı ileten kişiyi tanıyor olmanız, bu mesajın güvenilir olduğunu göstermez. Zira karşı tarafın da hacklenmiş olabileceği ihtimali epey güçlü.

Gelen bağlantının güvenilir olup olmadığını bazen tek bakışta anlamak güç olabiliyor. Fakat çoğunlukla bu iletiler, kendilerini ilk bakıştan belli eder. Bunun için ön izleme görseline, başlığına ve URL’ye dikkatli bir şekilde göz atabilirsiniz. Eğer gerçekten bir güvenlik zafiyeti varsa, bağlantıya tıkladığınızda bir dolandırıcılığın kurbanı olacaksınız. Bu defa farkında olmadan sizin hesabınızdan, arkadaşlarınıza aynı bağlantı gönderilmiş olacak ve bu tehlikeli bağlantı elden ele gezmeye devam edecek. Dolayısıyla en iyi çözüm, gerçekten güvenmediğiniz bağlantılara karşı bir adım geride durmanız olacaktır.

Doğrulama kodunu başkaları ile paylaşmayın

Bu geleneksel siber güvenlik hatası, oldukça basit görünmekle beraber ne yazık ki halen daha pek çok insanı tuzağına düşürüyor. Eset Güvenlik Uzmanı Jake Moore, bu yaygın hatayı şöyle özetliyor:

“Bir gün arkadaşım kahve yapmak için mutfağa gittiğinde, telefonunu masada bıraktığını fark ettim. Yeni aldığım akıllı telefonuma WhatsApp’ı indirdim ve arkadaşımın telefon numarasıyla giriş yapmak istedim. Arkadaşımın telefonuna doğrulama kodu geldi. Gelen kodu telefonuma girdim. Ve sonuç… Artık arkadaşımın hesabının kontrolü bende!”

Moore, sosyal ortamlarda bu tip güvenlik hatalarına karşı internet kullanıcılarını uyarıyor. Benzer bir hataya düşmemek için, Moore’a göre akıllı telefonunuzu sürekli yanınızda taşımalısınız. Ancak bu hata, maalesef yalnızca fiziksel ortamlarla sınırlı değil. Aynı konuda yapılan bir başka yaygın hata ise çoğunlukla yaşlı insanların başına geliyor.

WhatsApp’a giriş yaparken rastgele bir numara çeviren bilgisayar korsanları; daha sonra doğrulama kodunu almak için numaranın sahibine mesaj gönderiyor. WhatsApp’a girmek için alması gereken kodun yanlışlıkla başka numaraya gittiğini dile getirerek, karşı tarafın iyi niyetinden yararlanıyor ve kodu alıp hesaplarını ele geçirebiliyorlar. Böyle bir hataya düşmemek için kesinlikle SMS olarak aldığınız doğrulama kodlarını başkalarıyla paylaşmayın.

Düzenli olarak WhatsApp güncellemesi yapın

Meta, yaptığı yeniliklerin yanı sıra güvenlik konusunda iyileştirmeler gerçekleştirdiği için de sık sık WhatsApp’a yeni güncelleme gönderiyor. Bu güncellemeleri erteleme gibi bir alışkanlığınız varsa, bir an önce bunu terk etmelisiniz. Platformda mesajlar şifrelenmiş olsa da hackerlar, sürekli bunu delmenin çeşitli yollarını arıyor. Onlara göz açtırmamak için uygulamanızın otomatik olarak güncellenmesi için bir emir verebilirsiniz.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN