Siirtli Çiftçilere 515 Proje İçin 30 Milyon TL Destek Sağlandı

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi projesi kapsamında Siirtli çiftçilere ekip ve ekipman dağıtımı yaptıldı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi ” kapsamında Siirt'teki çiftçilere 515 proje ile 30 milyon lira destek sağlandı.

Siirt 15 Temmuz Demokrasi Meydanında düzenlenen ekip ve ekipman dağıtım törenine Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, Siirt Üniversitesi Rektörü Nihat Şındak, Sağlık İl Müdürü Emre Erol Ömür, Siyasi Parti temsilcileri,  sivil toplum kuruluşları, ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan program daha sonra, Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan'ın konuşması ile devam etti.

Demirhan, konuşmasında "İlimizde, 2021 Yılı Tarımsal Desteklemeleri toplamda 77 milyon liraya ulaşmıştır." dedi.

"Siirt üreticilerimize son 5 yılda 280 milyon lira genel destekleme ödemesi yapılmıştır." diyen Ergün Demirhan, "2018-2022 yılları arası Tarım ve Orman Bakanlığı, Siirt Valiliği, GAP-DİKA tarafından desteklenen 64 adet projenin toplam tutarı 31 milyon 530 bin liradır." ifadlerini kullandı.

"Bugün, 2022 yılı Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde desteklenen projelerimizin tanıtımını, tarım alet ve ekipmanların dağıtımını gerçekleştireceğiz.  2022 yılında kırsal kalkınma yatırımlarına rekor başvuru gerçekleştirilmiştir. 912 adet başvuru yapılmıştır. " şeklinde konuşan Demirhan, "İnternet ortamında ve tamamen puanlama usulüne göre yapılan değerlendirme sonucunda, 2022 yılında % 50 hibe ile 30 milyon lira tutarında 515 projemiz kırsal kalkınma yatırımları çerçevesinde desteklenecektir. Yedekte bekleyen üreticilerimiz için aylık ek liste açıklanacaktır." dedi.

Demirhan konuşmasının devamında ise şu şekilde konuştu:

"2022 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımları Tarımsal Makine-Ekipman Destekleme Programı ile, 240 adet Motorlu Çapa Makinesi (Patpat) , 59 adet Ekim Makinesi, 54 adet Kültivatör, 48 adet Rotovatör, 3 adet Hasat/Harman Makineleri, 13 adet Goble Diskaro, 17 adet Pulluk, 9 adet Atomizör, 17 adet Pülverizatör, 8 adet Tarım Römorku, 1 adet Sap Toplamalı Saman Makinesi, 2 adet Toprak Merdanesi, 1 adet Traktör Ön Yükleyici olmak üzere toplamda 472 adet makine-ekipman desteklemesi yapılacaktır. Projenin toplam tutarı 14 milyon TL’dir. 4 adet Arıcılık, 2 adet Güneş Enerji Sistemleri olmak üzere bu kapsamda ki 6 projenin tutarı 2 milyon liradır. Ekonomik Yatırımlar kapsamında desteklediğimiz 5 adet büyük projemizin proje tutarı 11 milyon liradır. 

Bu projelerin 2 âdeti Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi ve Depolanması yatırımı,1 âdeti yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımına Yönelik Yatırım, 1 adet Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Depolanması yatırımı, 1 adet Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İşlenmesi projeleridir. Tarımsal alanda eğitim görmüş kişilerin başvurabildiği ve % 100 hibe şeklinde verilen Uzman Eller Projeleri kapsamında desteklenen 26 projenin tutarı 2 milyon 600 bin liradır.  Uzman Eller projesi ile 7 adet Süt Sığırcılığı ve besicilik, 9 adet Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Besiciliği, 7 adet Arı Yetiştiriciliği, 1 adet Fidan Yetiştiriciliği, 1 adet Örtü Altı Yetiştiriciliği, 1 adet Kültür Mantarı Yetiştiriciliği projeleri desteklenecektir.

Bireysel Sulama Projeleri kapsamında 1 milyon lira tutarında 6 adet projemiz bulunmaktadır. Belirttiğimiz gibi 2022 yılı kırsal kalkınma yatırımları çerçevesinde 30 milyon tutarında 515 adet proje desteklenecektir.  Sayın valim, değerli katılımcılar ülkemizin gelişimi, büyümesi ve gelecek nesillerimiz için tarım ve hayvancılık alanında büyümek ve üretmek meslek ve vatan borcumuzdur. 

2022 yılında 515 adet proje ile  kırsal kalkınma yatırımlarında Türkiye’de ilk 20 de olmamızda büyük gayret gösteren Kırsal kalınma ve örgütlenme şube müdürümüz Deniz Tamer KÜÇÜKER ve ekibine, takdir edilecek bir işbirliği sergileyen tarım alet ekipman bayilerimize, üretimi arttırmak modern tarım tekniklerini uygulamada gayret ve fedakarlık gösteren çiftçilerimize huzurunuzda takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum. Sayın valimizin direktif ve destekleri ile il genelinde 120 mühendis tekniker, 50 veteriner hekim olmak üzere 170 teknik personelle, ilgili kurum, tarımsal oda ve birliklerimizle işbirliği içinde proje üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz. Sayın valim, değerli katılımcılar bizi onurlandıran teşriflerinizden dolayı tekrar teşekkür ediyorum.  2022 yılında uygulanacak tarımsal projelerin, dağıtılacak tarımsal alet ve ekipmanın Siirt ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını, bereketli bir yıl geçmesin diliyorum. "

Daha sonra söz alan siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu'da "Üreticilerimize ve Çiftçilerimize 515 proje ile 30 milyon lira destek sağlandı. Bu anlamda bu projede emeği geçen Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Siirt Orman ve Tarım İl Müdürü ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi.

Vali Osman Hacıbektaşoğlu, "tüm çiftçilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Bu anlamda yeni hasat dönemlerinin tüm çiftçilerimize beraket ve bollu getirmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Program daha sonra çiftçilere ekip ve ekipmanların dağıtımı ile sona erdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN