Siirt'te Kaçak Et Kesimine Dikkat! Mühürlenmemiş Et Almayın, Kötü Sonuçlar Doğurabilir 

Siirt'te 10 dönümlük araziye kurulan modern mezbahanenin aşılmasına rağmen kentte bazı kasapların hala kaçak et kesip vatandaşa sattığı görülüyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Kesimhanede kesilmeyen etlerde şarbon, tüberküloz gibi ağır hastalıkların insanlara bulaştığı bilinmesine rağmen bazı kasapların bu hayati meseleyi ciddiye almadığı görülüyor. 

Kesimhanede kesilmemiş, damgasız, mühürlenmemiş etler insan sağlığına çok olumsuz etkileyebilir. 

Oysa Siirt Belediyesince kurulan mezbahanede 
Veteriner hekimlerin gözetiminde kesilen etler tek tek inceleniyor, damgalanıp mühürleniyor.

Siirt halkının da bu konuda duyarlı olması gerekiyor. 
  
Belediye yetkilileri, etlerin merkez kesimhanede kesilip satışa sunulmadıysa insan sağlığı konusunda bir güvencesinin olmadığını belirtti.

Mezbahane yetkilileri, "Geçen yıl şarbon hastalığı yaşanmıştı ülkemizde. Şimdi de maalesef gündemimizde. İnsanlara bulaşabilen tehlikeli bir hastalıktı. Veteriner hekimlerimizin dikkati sayesinde bu risk ortadan kaldırıldı. Hayvanlardan insanlara bulaşan 250 civarı hastalık var. İnsandaki enfeksiyon kaynaklarının yüzde 70’i hayvansal kökenli. Belediyelerin işi insan sağlığını korumak. Hayvan sağlığını korumadan da insan sağlığını koruyamazsınız.”

‘Mühürlenmemiş et almayın’

Kentteki kesimhanede yılda 20 bin ton civarında et kesilmesinin planlandığını  vurgulayan yetkililer şunları söyledi: “Siirtliler et seven bir toplum, şehrimiz etobur bir kent. Büryan kebabı dünyada tescil edilmiş bir kebap. Siirtliler eti ve kebabı seviyor.  İthal hayvanlar gelse bile burada ruhsatlı kesimhanede kesilmeli. Halkımızı uyarıyoruz, kesimhanede kesilmemiş, damgasız, mühürlenmemiş etleri tüketmesinler.”

SİİRT MEZBAHANE İŞLETMESİNİN ÖZELLİKLERİ;

10 dönüm arazi üzerinde inşa edilen Modern Mezbaha Tesisi “Gıda Hijyeni ve Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları” yönetmeliklerine uygun olarak Avrupa Birliği standartlarında hizmet verecek. Günlük ortalama Günlük 400 küçükbaş, 100 büyükbaş hayvan kesim kapasiteli olan tesisin içerisinde mezbaha, sosyal tesis, idari tesisler, padoklar, kesimhane, soğuk hava depoları ve arıtma tesisi ile bölgede örnek bir tesis olma özelliğini taşıyor. Kesimlerin tamamı 2 veteriner hekim tarafından kontrol ediliyor. Tesisin açılması ile birlikte hijyenik ortamda kesimler yapılacak, kesim öncesi ve sonrası sağlık kontrolü yapılacak, tesiste ayrıca nakliye ve satış koşulları da yerinde belirlenecek. Tesisin en önemli özelliği ise kaçak kesim koşullarını ortadan kaldıracak olması. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN