Siirt İli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu: Çiftçimizin Toprağa, Üretime Olan Korkusunu Bertaraf Etmeliyiz

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt İli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında üretim girdilerine gelen zamlar, 2021'de yaşanan zorluklar ve 2022 yılından beklentilerini dile getirdiler.

Siirt İli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında dünyada da etkisini derinden hissettiren pandemi ve pandemiyle beraber derinleşen ekonomik sıkıntıların ülkemizde tarıma yansımalarına değindiler. Bu sıkıntılı süreçte çiftçilerin ne gibi zorluklarla bağuştuğuna değinen Siirt İli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, başta girdi fiyatlarındaki artışların çiftçiyi zorladığını ve bunun sonucunda üretim yapamaz hale geldiğini söylediler.

2021 yılı değerlendirmesi ve 2022 yılından beklentilerini dile getirdikleri basın açıklamasında en önemlisi ise "Çiftçimizin Toprağa, Üretime Olan Korkusunu Bertaraf Etmeliyiz" mesajıydı.

Siirt İli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan basın açıklaması;

SİİRT ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU 2021 YILI DEĞERLENDİRME RAPORU ve 2022 YILINDAN BEKLENTİLERİ

2021 yılı ülkemizde nerdeyse tüm sektörler için oldukça zor geçen ve olumsuz sonuçlarla karşılaştığımız bir yıl oldu. Tarım sektörü de bu zorluk ve olumsuzluklardan etkilendi. Başta 2020 yılında başlayan pandemi ardından yurdun 2/3 ini önemli derecede etkileyen kuraklık koşulları tarım sektörünü zora sokmuştur. Fiyatlarda istikrarsızlığa yol açmıştır ve istihdamda bir dizi sıkıntıyı beraberinde getirmiştir.

2021 yılı bütçesinde tarımsal destekler için, bir önceki yıla göre % 4.7’lik artışla, 22 milyar 966 milyon lira kaynak ayrıldı.2022 yılı destek bütçesi ise;25 milyar 834 milyon olarak planlanmıştır. Her ne kadar destek bütçesinde artış olsa da girdi fiyatlarında, örneğin; gübrede % 400’leri aşan fahiş artış karşısında yetersiz olduğu görülüyor. Hayvancılık desteklerinin ise; % 6.2 azalarak,7.9 milyar liradan 7.4 liraya düşeceği öngörülmektedir. Tarım sigorta destekleme bütçesinin de 15.1 azalarak yaklaşık 1.5 milyardan 1.3 milyara düşeceği öngörülmektedir.

Değerli Basın Mensupları,

Üreticinin sırtından haksız gelir elde etmeye çalışmak, tarımsal üretime vurulacak en büyük darbelerden biridir. Üretimi arttırmanın tek yolu verimliliği artırmaktır. Bu nedenle; tohum üretiminin arttırılması ve tohum ihtiyacımızın yurtiçinden karşılanması büyük önem taşıyor. Çiftçilerimiz son zamanlarda girdilerin yanına yaklaşmaktan korkar oldu. Gübre, mazot, sertifikalı tohum, elektrik ve ilaç kullanmaktan korkuyor ve kaçıyorsa; üretmekte ciddi bir sorun var demektir. Çiftçimizin toprağa, üretime olan korkusunu bertaraf etmeliyiz.

Değerli Basın Mensupları,

2021 yılı Aralık ayı itibariyle tarımsal girdi fiyatlarında artışlar şöyledir:

  1. Amonyum sülfat gübresi %437
  2. Üre gübresi %403
  3. Amonyum nitrat gübresi %371
  4. DAP gübresi %294
  5. 20-20-20 taban gübresi %261
  6. Zirai ilaçlarda %70 oranında artmıştır.

BAĞ-KUR primleri % 44.87 oranında artarak 1151 lira 96 kuruştan 1668 lira 83 kuruşa çıkmıştır. Elektrik fiyatları 2021 yılına oranla %94.8 artmıştır.31 Aralık 8 Ocak tarihleri arasında mazot 11.55 kuruştan 13 lira 83 kuruşa çıkmıştır.(1 litre mazot 1 ABD doları oldu maalesef)Genel olarak mazot, gübre, tohum, elektrik, sulama ve zirai ilaçlarda fiyatlarda ciddi artışlar olmuştur.

2022 Yılından Beklentilerimiz;

2021 yılında yaşadığımız kuraklığı bir daha yaşamayalım. Doğal afetler, iklim değişiklikleri, sıra dışı meteorolojik olaylar vb sıkıntıları ülkemizin ve çiftçimizin bir daha yaşamaması temennimizdir.

Girdi fiyatlarındaki artışın düşmesi ya da girdilere yapılan zam oranında tarımsal ve hayvancılık desteklerinin de aynı oranda artmasını bekliyoruz.

Ziraat bankalarında tarımsal ve hayvansal kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerekmektedir.

Ülkemizde tarım sektöründe çalışan ve üretenlerin sırtından haksız kazanç elde eden aracı kurum ve personellere fırsat verilmemesi gerekmektedir.

2022 yılı ülkemize huzur, bereket getirsin ve bizleri doğal afetlerden korusun.

Sonuç olarak;

Ülkemiz tarımının önemli sorunları olmakla birlikte üretme adına çokta büyük bir potansiyelimiz var. Çiftçilerimiz bütün zorlu şartlara rağmen üretmeye devam edecek. Mutfağımızdan ve soframızdan hiçbir ürün eksilmeyecektir.

SİİRT İLİ ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN