Okulda İstiklal Marşı Okurken Keşfedildi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirtli yerel sanatçı Lütfü Turşak (48), ortaokul çağında İstiklal Marşı okurken müzik öğretmeni tarafından sanatçı ruhu keşfedildi.

Okulda İstiklal Marşı okunurken cihazın bozulması üzerine Turşak, sesli bir şekilde okul önünde milli marşımızı okudu. Okul müdürü ve müzik öğretmeni tarafından sesi keşfedilen Turşak, sanatçılık hayatına başladı.

https://www.youtube.com/watch?v=FkCq-1L7y80

Daha sonra çeşitli etkinliklere katılan Turşak, şarkılar seslendirerek kendini geliştirdi. Asistan sanatçı olarak mesleğe başlayan Turşak, Siirt’in gözde yerel sanatçıları arasında yerini aldı. 33 yıldır mesleğini sürdüren Turşak, Siirtlilerin en mutlu gününde sanatçılık yapıyor.

Turşak’ın en büyük hayali yeni nesile de sanatçı ruhunu aktarmak.

Turşak, Artı Siirt muhabirine yaptığı açıklamada, müzik hayatına başlama serüvenini şöyle anlattı:

‘’Ben ortaokul üçüncü sınıftayken bir gün okulda cihazlar bozuldu. İstiklal Marşı okunacak. Herkes uğraşıyor cihazı tamir etmek için. Birden İstiklal Marşı okudum, kimse demeden yüksek sesle arkadaşlarımda bana eşlik etti. Daha sonra müzik hocası bana teşekkür etti. Pazartesi günü de müdür odasına çağırdı teşekkür etti.’’

Okul müsamerelerine katıldığını burada bir türkü okuduğunu ve ondan sonra müziğe atılma isteği oluştuğunu belirten Turşak, ‘’Lise 1. sınıftayken Halk Eğitim müsameresi vardı. Bir bayan sanatçı rahatsızlandı. İki tane sanatçı istiyorlardı. Ordu Evi ve Halk Eğitim için o bayan sanatçı hastalandığı için ben çıktım. Müsamereden sonra Grup Kervan’dan teklif aldım. Asistan sanatçı olarak gruba girdim. Kadir Akınay’dan beraber çalışma teklifi aldım kabul etmeme şansım yoktu. Beraber düğünlere çıkmaya başladık. Daha sonra yavaş yavaş kendi grubumuzu kuruduk.’’ dedi.

Her sanatçı gibi kendisinin de yokluktan geldiğini aktaran Turşak, “İlk pantolonumu simit ve tatlı satarak aldım onunla da sahneye çıktım. 23 Nisan’da öğrenciler güzel elbiseleriyle bayrak flama taşırken hocalar bize ‘’Siz gelmeyin diyordu.’’ bizler ise simit, tatlı satıyorduk. Bu sanatçıların acı tarihi midir? Hep yokluktan geliyorlar. Genelde büyük sanatçılar da yokluktan gelmişler. Herkes tırnaklarıyla kazıyarak bir yerlere geliyor.” diye konuştu.

Amacının yerel sanatçılar yetiştirmek olduğunu belirten Turşak, “Bizden sonra bir jenerasyon var beş altı kişi bizim amacımız beraber şarkı söylemek değil nesil yetiştirmek. Birkaç yıl sonra zaten müziği bırakacağız. İtilerek kakılarak ilerlemektense güzel bir yerde bırakmak lazım.” dedi.

“3 Dilde Albüm Çıkardı”

“Türkiye’de üç dilli Türkçe, Kürtçe, Arapça albüm yapan ilk sanatçılardan bir tanesiyim.” diyen Turşak, şöyle devam etti: “İlk albümüm Siirt türküleri albümü oldu. O da şimdi TRT raflarında. Kendi imkanlarımızla albüm yapıyoruz. Kültürel anlamda neredeyse hiç destek almıyoruz. Sanatçılar olarak bir birimizi desteklersek ayakta durabiliriz. Siirt’imizin kültürünü Kürtçe, Türkçe ve Arapça dilinde tanıtıyoruz.  Siirt 3 dili en iyi yaşayan illerden bir tanesi.”

“Sanatçıya Hiç Değer Verilmiyor”

Birçok ilde sanatçılar için konuk evi açıldığını fakat Siirt’te bulunmadığını belirten Turşak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanatçıya hiç değer verilmiyor varlıkları yoklukları bilinmiyor ancak düğünden düğüne biri bizi çağırırsa. Dışarıdan sanatçılar getiriliyor. Hiçbir konuda bizden iyi olmamalarına rağmen, sırf dışardan gelmiş diye bizden daha fazla değer veriliyor. Ama biz yine de kurduğumuz dernekle ayakta durmaya çalışıyoruz. Amacımız kimseyi kınamak değil. Sadece şunu demeye çalışıyorum sanatçı ince ruhludur. Sanatçı okşanmayı sever sanatçıyı okşayan ince ruhunu okşar sanatçıyı satın alırsın her şey para demek değildir onu onure etmektir.  Sadece her alandaki sanata ve sanatçıya değer verilsin istiyoruz. Siirt çıkılmaz sokak olmasın. Derneğimiz kuruldu. Barınacak yer yok. Bir dernek konuk evi olmasını isteriz.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN