Koronavirüste bir ilk... Bilim dünyası şokta Ezberleri bozan vaka ortaya çıktı

Covid-19 vakalarında düşüş yaşanırken ve çoğu ülkede koronavirüs önlemleri gevşetilirken bilim dünyasını şaşırtan bir gelişme yaşandı. İspanyol araştırmacılar, 31 yaşındaki bir sağlık çalışanının 20 gün içinde iki kez koronavirüse yakalandığını bildirdi. Bu vakanın dünyada bir ilk olduğu belirtildi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Yapılan testler, sağlık çalışanı kadının Aralık sonunda Delta, Ocak ayında ise Omicron varyantına yakalandığını gösterdi. Araştırmacılara göre bu vaka, Covid atlatmış ve tam olarak aşılanmış olsanız bile yine de enfekte olabileceğinizi gösteriyor.

BBC'nin haberine göre, İspanyol sağlık çalışanı, ilk pozitif PCR testinden sonra herhangi bir semptom göstermedi, ancak üç haftadan kısa bir süre sonra öksürük ve ateş gibi belirtiler gösterdi, bu da onu başka bir test yaptırmaya sevk etti.

Testler daha fazla analiz edildiğinde, hastanın iki farklı koronavirüs suşu tarafından enfekte olduğunu gösterdi.

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi'ndeki bir sunumda konuşan Dr. Gemma Recio, söz konusu vakayla birlikte Omicron'un "diğer varyantlarla doğal bir enfeksiyondan veya aşılardan elde edilen önceki bağışıklıktan kaçabileceğini" söyledi.

AŞILANMIŞ KİŞİLER YENİDEN COVİD'E YAKALANABİLİRLER

Öte yandan Dr. Recio, “Başka bir deyişle, Covid-19'a yakalanan kişiler, aşıları eksiksiz olsa bile yeniden enfeksiyona yakalanabilirler” dedi.Dr. Recio, yine de, aşıların ciddi hastalığa ve hastaneye yatışa karşı koruma sağladığının altını çizdi.

Tamamen aşılanmış kişilerde yeniden enfeksiyonların izlenmesinin önemli olduğunu belirten Dr. Recio, aşılardan kaçan varyantların araştırılması gerektiğini belirtti.

Çok daha bulaşıcı olan Omicron varyantı, Aralık 2021'de ortaya çıkmıştı. Bununla birlikte vaka sayılarında belirgin bir artış yaşandı. Mart ayının başlarında da Omicron'un BA.2 ismi verilen başka bir versiyonu tespit edildi ve yine vaka sayılarında ciddi bir artış söz konusu oldu.

Bilim adamları ise eninde sonunda herkesin yaşamları boyunca iki ya da daha fazla kez koronavirüse yakalanacağını tahmin ediyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN