Koronavirüs nedeniyle vatandaşların grip aşısına talebi arttı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Haber Fotoğraf: Murat Orhan / İLKHA

Grip aşısını genelde kronik hastaların kullandığını dile getiren eczacılar, salgın nedeni ile bu sene hasta olmayan vatandaşlarında aşıyı kullanmak istemelerinden dolayı talep patlaması yaşandığını belirtti.
Salgın ve yaklaşan kış aylarıyla birlikte artacak grip vakaları için vatandaşlar eczanelerin yolunu tutuyor. Gripten korunmak için aşıya talep yoğun olunca eczacılar, çareyi isim listesi yaparak sıraya koymakta buldu.

Yaklaşık bir yıldır dünyayı etkileyen Coronavirus salgını henüz kontrol altına alınmazken, vaka sayıları her geçen gün artıyor. Havaların serinlemeye başlamasıyla da grip vakalarında artış bekleniyor.

Covid-19 salgını grip aşısına talebin artmasına neden oldu. Gripten korunmak ve Coronavirus'e iyi geleceğini düşünen vatandaşlar, grip ve zatürre aşısı olmak için eczanelerde adlarını şimdiden listeye yazdırarak sıra alıyor.

Hayati riskler taşıyan hastalar için listeler oluşturduk ve onlara öncelik tanıyacağız"

Geçen yıla nazaran girip aşısına talebin daha fazla artığını dile getiren eczacı Adnan Efe, grip aşısının hâlen ülkeye girmediğini, arz ve talep arasında ciddi bir fark olduğuna vurgu yaptı.

Efe, "Aşıda bir sıkıntı yaşanacağı muhakkak. Çok talep var ama ortada henüz grip aşısı yok. Yaşlı, şeker, hipertansiyon veya ciddi hayati riskler taşıyan hastalara grip aşısında öncelik tanıyacağımız hastalardır. Ve onlar için bir liste oluşturduk. En çok ihtiyacı olan ile olmayana göre gideceğiz. Ümit ediyoruz ki ihtiyacımız olan grip aşısı, tedarikçiler tarafından karşılanır. Ama görünen o ki ciddi sıkıntılar olacak." diye konuştu

"Bağışıklık sistemini güçlü tutmaları durumunda grip aşısına da ihtiyaç duyulmayabilir"

Yoğun talepten dolayı grip aşısının tedarik edilmesinde büyük sıkıntılar yaşanacağına dikkat çeken Efe, şu tavsiyelerde bulundu:

Hastalarımız mümkün mertebe kendilerine dikkat etsinler, vitamin, mineral, bitkisel gıda takviyeleri alsınlar ama bunları alırken mutlaka doğru danışmandan, doğru bilgiyi alarak hareket etmelerini öneriyorum. Çünkü bağışıklık sistemini güçlü tutmaları durumunda, grip aşısına da ihtiyaç duymayabilirler. Aşıya olan talep sadece ülkemizde değil, bütün dünyada büyük bir talep var. Arzumuz yeterli miktarda aşı temin edip, hastalara veya hastalıktan korunmak isteyen vatandaşa ulaştırmaktır ama bu olmaz ise lütfen sağlığınıza dikkat edin, sağlıklı beslenme, düzenli uyku, yaşam kalitenizi arttırmanız ve en önemlisi sağlığınızı ehil insanlara teslim etmeniz çok önemli. Hekim ve eczacılarınıza güvenin.
"İsim ve telefon alıyoruz aşı geldiğinde listeye aldığımız müşterilerimize ulaştıracağız"

Geçen sene grip aşısını sadece kronik hastalığı olan vatandaşların kullandığını dile getiren eczacılardan Fatih Kılıçer, bu sene ise grip aşısını Covid-19 salgınından korunmak için hasta olmayan vatandaşlarında kullanmak istediğini kaydetti.

Kılıçer, "Pandemiden dolayı grip aşısına büyük talep var. Fakat yeni sezon grip aşıları daha piyasaya sürülmedi. Biz ilaç deposu ile görüştüğümüzde firmadan aşıların daha gelmediği belirtiliyor ve firmaların bizlere söylediği aşırı talepten dolayı bazı sıkıntılar yaşanacağı, vatandaşın pandemiden dolayı aşıya oldukça talebi var. Gelen müşterilerimizden isim ve telefon numarası alıyoruz. Aşı geldiğinde listeye aldığımız müşterilerimize ulaştıracağız. Yetkililer aşırı talebe göz önünde bulundurup, aşı ithal etmesi gerekiyor. Geçen sene grip aşısı vurmayan birçok hasta bu sene vurmayı düşünüyor. Nasıl olacak bilmiyoruz. Kronik hastalarda grip aşısını koruyucu etkisi bulunuyor. Vatandaş da kullanmak istiyor. Ama dediğimiz gibi şu anda ürün yok bekliyoruz, bakalım ne olacak? Hep birlikte göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"Kronik hastalığım var ve grip aşısı bulamıyorum"

Kronik hastalı olduğunu ve bütün eczaneleri dolaşmasına rağmen grip aşısını bulamadığını ifade eden vatandaşlardan Hasan Akyıldız, grip aşısını bir an önce eczanelere dağıtılması gerektiğini söyledi.

Akyıldız, "Malumunuz hem kış geldi hem de virüs tehlikesi var. Bir yandan da yaklaşan kış nedeni ile girip hastalığına yakalanma riski bulunuyor bu iki hastalık bir arada atlatılamaz. Bunun bizim için ne kadar kötü bir durum olduğunu farkındayız ama maalesef aşıyı bulamıyoruz. Bu durum hem bizim hem de ülke için çok kötü bir durumdur. Yetkililer hiç olmazsa bir önlem almalı, ninem bu virüsü çok zor atlattı. Bende kronik astım hastasıyım virüs giderek çoğalmaya başladı. Kimden ve nasıl bulaştığını bilemiyorsunuz." şeklinde konuştu.


HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN