İşte HDP'de Cumhurbaşkanı Adaylığı İçin Konuşulan İsim

HDP, Demirtaş'ın alternatifini buldu! Muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı belirsizliğini korurken, HDP'nin aday olmasını istediği isim için bomba bir iddia ortaya atıldı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Kulislerde, HDP'nin eski AİHM yargıcı ve eski CHP Milletvekili Rıza Türmen'i 2023 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı göstereceği öne sürülüyor. Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise siyasi yasağı olduğu için adaylık denkleminin dışında tutuluyor.

Türkiye'nin kilitlendiği 2023'te gerçekleşecek seçimlere aylar kaldı. Cumhur İttifakı'nın adayı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklanırken, 6'lı masanın çıkaracağı aday ise belirsizliğini koruyor.

ESKİ AİHM YARGICININ ADI GEÇİYOR

İttifaklara dahil olmayan ancak seçimlerde önemli rol oynayacak olan HDP kanadıyla ilgili ise dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Yeni Şafak'ın haberine göre; HDP kulislerinde Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen ismi konuşuluyor.

İşte HDP'de Cumhurbaşkanı Adaylığı İçin Konuşulan İsim

CHP'DE VEKİLLİK DE YAPMIŞTI

Son kongrede HDP'nin Danışma Kurulu'na giren Türman, sol liberal görüşleriyle öne çıkıyor. Öte yandan Türmen, CHP'de 2011-2015 arasında milletvekilliği de yapmıştı.

DEMİRTAŞ, SİYASİ YASAKLI OLDUĞU İÇİN DENKLEMDE YER ALMIYOR

2018 yılında terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında 4 yıl 8 aylık hapis cezası verilen ve halen tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın adaylığı ise mümkün görünmüyor. Demirtaş siyasi yasağı olduğu için adaylık denkleminde yer almıyor.

"MALUM NEDENLERDEN DOLAYI ORTAK ADAYIM DEĞİLİM"

Öte yandan Demirtaş, geçtiğimiz günlerde muhalefetin ortak bir aday çıkarıp ilk turda cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması gerektiğini söyleyerek "Geçen yüz yılın hatalarından dersler çıkarabilmeli, değişime açık ve cesur olmalı, helalleşme, yüzleşme, hesaplaşma dengesini iyi tutturmalıdır. Ortak aday olmaktan onur duyarım ancak 'malum' nedenlerle şimdilik, bu seçime ortak aday ben değilim." demişti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN