HDP Siirt Milletvekili Beştaş: Cemaat Yurtları Araştırılsın

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, tarikat ve cemaat yurtlarının denetlenmesini istedi. Meclis Başkanlığı’na sunulan önergede, tarikat veya cemaat yurtlarında yaşanan baskı, t

Türkiye’de başta tarikat-cemaat kontrolündeki yurtlar olmak üzere özel ve kamuya ait yurtlarda kamuoyunu infiale sürükleyecek mağduriyetler yaşandığına işaret eden HDP Grup Başkanvekilleri, Enes Kara’nın intihara sürüklenmesi olayını hatırlattı.

PARASIZ YURT İMKANI SAĞLAMAK DEVLETİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

evletin öğrencilere kamusal ve parasız yurt imkanı sağlama yükümlülüğünü hatırlatan Beştaş ve Oluç, bunun Anayasal görevi olduğunu ifade etti. Bu görev yerine getirilmediğinde boşluğu özel ve cemaat yurtlarının doldurduğuna işaret eden Beştaş ve Oluç, “Bu özel yurtlarda keyfiyet ve ideolojik yaklaşımlar sebebiyle çok sayıda mağduriyet ve hak ihlali ortaya çıkmakta iken, AKP iktidarı söz konusu mağduriyet ve ihlallere kasti şekilde göz yumarak sorunların derinleşmesine sebep olmaktadır. Buradan da ideolojik payanda sağlamayı amaçlamaktadır” diye belirtti.

CEMAAT, ÖZEL YURT SAYISI 5 YILDA YÜZDE 93 ARTTI

2006'da sayısı 1723 olan vakıf/dernek yurtlarının sayısının 2021 yılında yüzde 93’lük artışla 3 bin 331'e çıktığını vurgulayan Beştaş ve Oluç, “Bu korkunç artışın sebebi artan zamlar ve hayat pahalılığının yanında öğrencilerin barınma sorununa çözüm bulunamamasıdır. Kamusal yurt hizmeti alamadığı ve geçim sıkıntısı yaşadığı için özel yurtlara gitmek zorunda kalan gençler, kimi zaman yaşamlarına mal olan durumlarla karşılaşmaktadırlar” dedi.

ENSAR VAKFI HATIRLATMASI

ladağ’da Süleymancılar cemaatine ait yurtta çıkan yangında 11 öğrencinin yaşamını yitirdiği, Karaman’da Ensar Vakfı ve KAİMDER’e ait yurtlarda 45 çocuğa cinsel istismar saldırısında bulunulduğunu hatırlatan Beştaş ve Oluç, “Konya’nın Taşkent ilçesinde 2008 yılında ruhsatsız Kız Kuran Kursu yurdunda yaşanan patlamada 17 öğrenci yaşamını yitirmiştir” diye kaydetti.

CEMAAT YURTLARINDA DENETİM YOK

Tarikat-cemaat kontrolündeki yurtların yanı sıra kamu yurtlarında da pek çok sorun yaşandığına işaret eden HDP’li Beştaş ve Oluç hazırladıkları araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Tarikat-cemaatlerle siyasi angajman ve ideolojik ortaklık kuran, gençleri bu ortaklığın aracı haline getirmek isteyen iktidarın yolunu açtığı tarikat ve cemaatler, insanların yoksulluklarından faydalanmak ve kamusal denetimden muaf tutulmak suretiyle kamuoyunda infial yaratan ve yıllarca unutulmayacak mağduriyetlerin baş aktörleri olmaktadırlar. Yanı sıra kamu yurtlarında keyfi atamalar, liyakatsiz iş ve işlemler ile denetimlerin yetersizliği hemen her gün yeni mağduriyetlere yol açmaktadır.”

YOKSULLUK CEMAAT YURTLARINA YÖNLENDİRİYOR

Beştaş ve Oluç, “Gençlerin kendilerini güvende hissetmediği, eğitimde fırsat eşitsizliğinin her geçen gün arttığı, ekonomik zorluklara bağlı olarak eğitim olanaklarının gittikçe zayıfladığı, barınma sorununun çözülmediği, yaşam haklarının hiçe sayıldığı böylesi bir ortamda, ailelerin bilinçli veya zorlamayla veya çaresizlik içinde cemaat ve tarikat kontrolündeki yurtlara göndermek zorunda bıraktığı öğrencilerin, baskılara, zorlamalara, tacizlere maruz bırakılması kabul edilemez” diye vurguladı.

DEVLETE HERKESE YETECEK YURT YAPMALI

Bu yurtların öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamak yerine amaç dışı faaliyet içinde olduğunu vurgulayan Beştaş ve Oluç, “Gençlerin, öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi için devlet, herkese yetecek kadar yurt yapım ve hizmeti sağlamalıdır. Öğrencilerin başta barınma olmak üzere her türlü ihtiyacının karşılanması için yerel yönetimlere destek ve yetki sağlanmalıdır” önerilerini sıraladı.

Cemaat, özel ve kamu yurtlarında yaşanan sorunlar, baskılar, tacizler, ölümler ve saldırıların tüm yönleriyle araştırılması gerektiğine dikkati çeken Beştaş ve Oluç, bu konuda Meclis Araştırması açılmasını istedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN