Günlerdir Rus işgaline direnen Mariupol düştü: Binlerce Ukraynalı asker Rusya'ya teslim oldu

Rusya işgalinde enkaza dönen ve büyük bir insani felakete doğru ilerleyen Mariupol kenti ile ilgili Moskova yönetiminden flaş bir açıklama geldi. Rus ablukası altındaki kentte 1160 Ukrayna askerinin teslim olduğu açıklandı. Teslim olan askerlerin temel gıda ve su stoklarının tükendiği belirtilirken Rusya Mauripol'ü ele geçirmesiyle Azak Denizi'nde tam kontrolü sağladı. Mariupol'ün alınmasıyla Kırım ile Donbas arasında da doğrudan bağlantı kuruldu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

24 Şubat'ta Putin'in emriyle Rus ordu su, Ukrayna topraklarını işgal etti. Yaklaşık iki aydır devam eden savaş, Ukrayna'nın birçok kentini yangın yerine çevirdi. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü, binlercesi ise yaralandı.

İşgal devam ederken İngiliz askeri istihbarat birimi bir rapor hazırladı. Bölgede yaşanan savaş ile ilgili güncel bilgileri kamuoyu ile paylaşan yetkililer, Ukrayna'daki Kramatorsk ve Kostiantynivka bölgelerinin Rusya'nın saldırısına maruz kalacağı öngörüsünde bulundu.

1160 UKRAYNA ASKERİ TESLİM OLDU

Öte yandan raporda, Ukrayna'nın Mariupol'de Rus saldırılarına karşı savunmaya devam ettiği de belirtilirken bu sebeple çok sayıda Rus askeri ve ekipmanının da bölgede kalmaya zorlandığı belirtildi. Savaşın başından beri aralıksız olarak bombalanan Mariupol'de Ukrayna askerinin ise artık gücü tükenmiş durumda.

Rusya için büyük stratejik öneme sahip Mariupol'de Ukraynalı askerler böyle teslim oldu

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, bu sabah yaptığı açıklamada kentte binden fazla Ukrayna askerinin teslim olduğunu söyledi, Ukrayna ise bu konuda bilgi sahibi olmadığını duyurdu. Haftalardır kenti savunan Ukrayna ordusuna bağlı 36. Donanma Birliği'nin Facebook hesabında yayınlanan bir açıklamada, Mariupol'de son 24 saatte 1160 Ukraynalı askerin teslim olarak savaş eseri alındığını duyurdu. Savaş esirlerinden 176'sının subay ve 47'sinin kadın asker olduğu belirtildi.

Rusya için büyük stratejik öneme sahip Mariupol'de Ukraynalı askerler böyle teslim oldu

PUTİN, NEDEN MARIUPOL'E BU KADAR ÖNEM VERİYOR?

Savaştan önce 400 binden fazla kişinin yaşadığı liman kenti Mariupol, sanayi ve tarım açısından önemli bir nokta. Ayrıca Ukrayna işgalinde Rusya için büyük stratejik öneme sahip. Rusya kenti ele geçirirse hem Azak Denizi'nde tam kontrol sağlayacak hem de 2014'te ilhak ettiği Kırım ile doğuda Moskova destekli ayrılıkçı güçlerin büyük oranda kontrol ettiği Donbas'ı birbirine bağlayacak. Böyle bir durumda Mariupol, Rusya'nın Ukrayna'da ele geçirdiği ilk büyük kent olacak. Bu da Ukrayna'da ağır kayıplar yaşadığı ve ilerlemekte zorlandığı söylenen Rus ordusuna moral kazandıracak.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN