Gram altın yükselirken uyarı geldi: 'Bu işin altın kuralı' diyerek açıkladı

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, gram altın fiyatlarındaki yükseliş sonrası elinde altın bulunduranlar aklındaki 'satış zamanı geldi mi?' sorusuna yanıt verdi. Memiş, çok çarpıcı uyarılar yaparken, elinde dolar bulunduranlar için bir bir 'çıkış yol haritası' değerlendirmesi yaptı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Finans analisti İslam Memiş, yükselişteki gram altın fiyatlarını, düşüşteki petrolü, merkez bankalarının bu hafta alacakları faiz kararlarının piyasalara olası etkilerini değerlendirdi. Memiş, tüm gözlerin çevrildiği altın fiyatları konusunda yatırımcıları uyardı. 

"Bunlar rekor değil ki!" başlıklı videosunda, açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Yoğun ve riskli bir haftaya girdik. Merkez bankalarının faiz kararları var. Döviz piyasaları, altın ve gümüş tarafı nasıl etkilenecek? Bu gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım.

Borsa İstanbul 4975 puan seviyesinde. Yüzde 3.13'lük değer kaybı ile günü tamamladı. 4950'ye kadar düşüş beklediğim, test edildikten sonra yeni yoruma ihtiyaç olduğunu ifade etmiştim. Tekrar bir yorum yapacağız ancak bu düşüş beklentimiz gerçekleşmiş oldu. Aşağı yönlü baskılanma söz konusu ama 4950'den günlük kapanış olacak mı, burayı takip ediyoruz. Borsa tarafını etkileyecek TCMB'nin açıklayacağı faiz kararı olabilir. Öncesinde Fed'in faiz kararı var. Fed'in kararı, finansal krizle alakalı sürece denk geldi, TCMB'nin kararı da depreme denk geldi. Şu anda riskler arttığı için Merkez Bankası'nın pas geçme olasılığı güçlü. Yıl içinde faiz düşürmek için bir alanı var, düşürmeli mi? Yapabilir ama riskler var. Yüzde 50-50 ihtimal var. Beklenti bu yönde. Ya 50 baz puan indirim olacak ya da pas geçilecek. Bu netlik kazanmadı. Borsa İstanbul etkileşimini şöyle görebiliriz. Faiz indirimi olursa borsada satışlar olabilir, dolarda yükseliş olabilir. Pas geçerse borsada alışlar olabilir.

Dolar ekranlarda 19.01 lira. Serbest piyasalarda 19.24-27 lira aralığında. 23 kuruşluk bir fark var. Makas aralığıyla yoluna devam ediyor. 19 lira üzerinde ama hızlı bir atak göremedik. Çünkü euro-dolar paritesi doların yükselişini frenledi. Euro dolar paritesi 1.06'ya gerileseydi daha yüksek atak görürdük. Dolar endeksi 103 seviyesine geriledi yine. Frenleme var burada. Bunu frenleyen euro-dolar paritesinin 1.07 üzerinde olması.

Euro TL serbest piyasalarda 20.58-65 lira aralığında. Euro TL kurunda da hızlı toparlanma var. Paritedeki 1.07 seviyesi var ama buradan tekrar kar satışı gelebilir ama orta ve uzun vadede pariteyi düşünenler 1.12'ye kadar yükseliş öngörümün devam ettiğini söylemek isterim."

İslam Memiş, borsa, dolar ve euro değerlendirmeleri sonrasında yükselişine devam eden ons altın ve gram altın tahmini yaptı. Memiş, elinde altın olanlar için 'altın' kural dediği, değerlendirmelerine göre yapılması gereken tek şeyi paylaştı...

1 yıl aradan sonra altının onsu 2000 dolar üzerine yükseldi. Altının ons fiyatı her ne kadar 2000'in üzerini test etse de 2030 var, 2070 var. Şu anda 39 dolarlık kar satışı gördük. Bu gayet doğal. Kritik destek seviyesi 1960 dolar. Bu seviyenin altında kapanış olursa 1890'a kadar gevşeme olabilir ama bugünkü ortamda düşüşlerin kalıcı olmayacağına dair bir durum bize gösteriyor. Bu sorunun yanıtını Fed kararının ardından, çarşamba akşamı daha net verebileceğiz.

ALTININ YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRECEK GELİŞME: O KARAR GELİRSE...

ABD Merkez Bankası ya 25 baz puan faiz artıracak ya da pas geçecek. Piyasalarda 25 puanlık artış fiyatlandı, pas geçmesi şaşırtır. Çarşamba akşamı Fed'in faiz kararı, doların, altının ve paritelerin seyri açısından çok önemli. Bu hafta çok kritik bir hafta. Önce Fed ardından TCMB'nin faiz kararını takip etmek gerekiyor. Benim kişisel tahminim, Fed 25 puanlık artış yapabilir. Pas geçerse altın ve gümüş fiyatları veya pariteler kaldığı yerden yükselişlerine devam eder. Dolar endeksi de gerileyebilir.
Orta ve uzun vadede dolardan çıkmak isteyen, euro dolar paritesinin, sterlin dolar paritesinin, altın ve gümüşün ons fiyatının düşük kaldığını bilmesi gerekiyor.

ALTIN İÇİN YAPILMASI GEREKEN TEK ŞEY...

Gram altın TL ekranlarda 1204 lira. 1220-1225 lira serbest piyasalarda. Yine makas aralıkları var. Gün içinde 1243 TL'ye kadar yükseldi gram altın. Bu yıl altın rekor kırdı göreceksiniz demiştim. Daha hazirandan sonrasını görmedik. 1450 lira psikolojik direnç seviyesi. Bu kırılırsa yukarıda 1550 lira var. Hazirandan sonra bu yükselişler devam edecek ve yaz aylarında altında her gün yeni rekor haberlerini görmeye devam edeceğiz. Evet, altın yükseldi 1200 lirayı gördü. Bundan sonra önü açık. Aşağıda 1200'ün altında bence son bir alım verecek. Tekrar kar satışları gelebilir, elinde altın olan gaza gelmemeli, satmamalı. Makas aralığından dolayı satan zarar eder. Elinde altın olan bunu korumalı. Çünkü önümüzdeki aylarda tekrar 1280, 1450, 1500'lü rakamları göreceğiz. Saklamayı bilmek lazım. 1200 lira seviyesi kırılınca altın alalım mı sorusunun sezonu açıldı. 1000 lirada bakmaz, 1100 lirada bakmaz, 1200'de bakmaz. 1400, 1500'de gelir aklına bu kez altın alınca zarar ettim diye hayıflanır durur. Biz yıllardır aynı hikayeleri dinledik. Alan kazanıyor, satan kaybediyor. Miktarını artıran kazanıyor, kumar oynayan kaybediyor. Bu işin altın kuralı budur. Al yat yapan bence avantajlı olacaktır. Bunlar daha bir şey değil.

İslam Memiş, altın değerlendirmelerinin ardından altından daha fazla getiri sağlayacağını öngördüğü emtiayı açıkladı ve uyardı. İşte o açıklama...

"YILIN SONUNDA HESAP YAPTIĞIMIZDA ALTINDAN DAHA FAZLA KAZANDIRIYOR"

Gümüş onsunda 22.70 dolara kadar hızlı atak gördük. Bunlar yükseliş değil. Benim için sihirli olan 23 dolar seviyesi. Burası kırılınca 26-28 dolar seviyeleri var. Bu yıl içinde buralar kırılınca 30 dolarları konuşabileceğiz. 26 dolar seviyesini bekleyebilirsiniz diye uyarılarım olacak. Filmin sonunda, her yılın sonunda hesap yaptığımızda gümüşün gramı, altının gramına kıyasla daha fazla kazandırıyor. Bunu söylediğimizde herkes suspus oluyor. Doları elinden çıkarmak isteyenler, gümüş bedava şekilde karşımızda duruyor. 23-26 dolar kırılınca önümüz açık. Gümüş gramı ekranlarda 13.72 lira seviyesinde. Serbest piyaslarda 14.31 lira. Makas aralıkları çok. Gümüş alacak olanlar için yukarıda 16-18 dirençleri var. Bizim sihirli görüdüğümüz seviye ise 20 lira seviyesi.

PETROL FİYATLARI

Benim önemsediğim bir emtia daha var o da petrol. Varil fiyatı 70 dolara kadar geriledi. Yüzde 4 daha değer kaybetti. Kayıplarını yüzde 2.73 olarak günlük bazda karşımızda tuttu. Petrol fiyatlarının düşüşünü iyi görmüyorum. Petrolün değer kaybetmesi, altının değer kazanması hayra alamet değil, riskler barındırıyor. Pompa fiyatlarında indirim gündeme getirirdi ama biz yeni zamlar gördük. Trendler değişiyor.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN