Fırsatçılar iş başında! Fiyatlar 50 bin 50 bin artıyor... Devlet destek, onlar manipülasyon peşinde

Ev sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaşın merakla beklediği orta gelirlilere yönelik sıfır konut kampanyasında detaylar yavaş yavaş belli olurken, fırsatçılar da iş başına düştü. Düşük faiz imkanını adeta baltalamak isteyenler ev fiyatlarını artırdıkça artırdı. Gayrimenkul danışmanları 'Vatandaş uygun evi bulduğunda beklemesin' derken, fırsatçılar içinse ağır cezalar getirilmesi gerektiğini belirttiler.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Hükümet konut sektörünü hareketlendirmek için düğmeye bastı, orta gelirlilere yönelik düşük faiz imkanlı sıfır konut projesini açıkladı. Vatandaşların uygun ödeme şartları ile ev sahibi olmasına imkan tanıyacak olan proje sonrası ikinci el konutlar için de yeni bir proje başlatılacağı gündeme geldi. Düşük faiz oranlarının konuşulması ise fırsatçıların adeta iştahını kabarttı.

DOKUZ AYDA YÜZDE 82'LİK ARTIŞ

Piyasayı manipüle eden fırsatçılar, ev fiyatlarını artırdıkça artırdı. Bir gün içinde ev fiyatlarının 1 milyon lira kadar yükselmesi ise ev satın almak isteyen vatandaşların adeta önüne set çekti. Mayıs 2022'de 1 milyon 400 bin TL'ye satışa sunulan bir gayrimenkulun güncel fiyatı yüzde 82 artışla 2 milyon 550 bin TL oldu. Bir başka adresin fiyatının ise her gün 50 bin TL arttırıldığı görüldü. 3 Ocak 2023'te 1 milyon 750 bin TL'den satışa sunulan yere ertesi gün 50 bin, bir sonraki gün de 50 bin artış yapılarak 1 milyon 850 bin TL yapıldı.

Gayrimenkul sektörünün son 5 aydır durağanlaştığını ve fırsatçılar nedeniyle zarar gördüğünüb belirten Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas, "Mülkiyet hakkı konusunda her mülk sahibi istediği fiyata mülkünü satabilir. Ama işin insani, vicdani ve ahlaki ve ekonomik boyutu var" ifadesini kullandı.

"BUNU YAPMAYA KİMSENİN HAKKI YOK"

"Her konut kredi faizlerinin düşürülmesinde konut fiyatlarının artırılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bunun tam karşılığı fırsatçılıktır" diyen Kas, "Maalesef bu fırsatçılar nedeniyle, piyasayı bu yolla piyasayı manipüle edenler yüzünden mülkünü gerçek pazar fiyatlarından satmak isteyen satıcılara karşı güvensizlik oluşuyor. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

"VATANDAŞ UYGUN EVİ BULDUĞUNDA BEKLEMESİN"

Konut fiyatlarının dalgalı seyretmesi nedeniyle alım ve satım için kararsız kalan vatandaşlara öneride bulunan Nilüfer Kas, "En doğru zaman her zaman uygun evi bulduğunda harekete geçmektir. Bir sonraki gün bir önceki günden daha yüksek maliyet demektir. Vatandaş uygun evi bulduğunda beklemesin" ifadelerini kullandı.

CAYDIRICI AĞIR CEZALAR ŞART

Konut fırsatçılarına belli cezalar verilmesi gerektiğini belirten Kas, şu ifadeleri kullandı: "Bu konuda bakanlıkların ilan ettiği gibi fiyatı yükselen konutlara kredi desteği vermemesi ve fiyat artışı yapanlara caydırıcı ağır cezalar kesmesi gerekiyor. 500 bin Türk lirası fiyatı artıran birine 10 bin Türk lirası ceza kesmenin bir yaptırımı olmaz. Zaman içinde bu yaptırımların fırsatçıları durduracağına inanıyorum."

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ NE ZAMAN YAVAŞLAR YA DA DURUR?

Soruya cevap veren Nilüfer Kas, "Maliyetlerdeki artış devam ettiği sürece yeni konutlarda fiyat artışı devam edecek. Ancak eskisi kadar hızlı bir artış beklemiyorum" diyerek şunları ifade etti: İkinci el konutların fiyatları da birinci el konutları takip ediyor. Bu nedenle konut almayı 'fiyatlar düşünce alırız' diye erteleyenler hata yapar. (Sabah)

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN